Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

ASIAKASPALVELU ark. 9-18, la 10-14

045 671 1100

info@raikasilma.fi

AJANKOHTAISTA

Kesämökkien käsittelyt nyt täydessä käynnissä.  Lue lisää

 Yhteydenotto

 • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
 • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Tupakanhajun poistaminen ja nikotiinijäämien pesu

Tupakkapesu, otsonointi ja kuivasavukäsittelyt

Tupakan hajun poistoa saneerattavassa asunnossa.Tupakan hajun poistoa saneerattavassa asunnossa.

Tupakanhaju on aina haasteellinen poistettava. Lyhytaikainenkin tupakointi sisätiloissa aiheuttaa pintoihin kiinnittyvän haitan, jonka poistamiseen tarvitaan pintojen pesua ja hapettavaa hajunpoistoa.

Hajuhaitan poistaminen

Hetkellisen tupakoinnin tai hyvin lievän savuvahinkon aiheuttamat hajuhaitat saattavat poistua tehokkaalla tuulettamisella. Tuulettamisessa kannattaa hyödyntää puhaltimia. Tuuletus auttaa mikäli haju ei ole ehtinyt kiinnittymään pinnoille ja irtaimeen.

Mikäli tuuletus ei poista hajua, tarvitaan hapettava hajunpoisto ja mahdollisesti pintojen pesua. Vaativissa tilanteissa voidaan tarvita lisäksi pintaremonttia.

Hajunpoiston vaiheet

Tilanne hajunpoiston kannalta on vaativa silloin kun sisätiloissa on tupakoitu säännöllisesti kuukausia tai jopa vuosia. Tällöin pinnoilla on nähtävissä tupakan aiheuttamaa jäämää joka havaitaan pintojen kellastumisina.

Vaativissa tilanteissa hajunpoisto tehdään kaksivaiheisena käsittelynä:

 • 1. Pintojen ODOX -pesu
 • 2. Hapettavat hajunpoistot

+ erittäin vaativissa tilanteissa lisäksi

 • 3. Vaurioituneiden materiaalien purku (kaapit, karmit, listat, lattia)
 • 4. Pintojen sulkumaalaus
 • 5. Uudet kalusteet, listat, ovet ym

Mitä tarkoittaa ODOX-pesu?

Odox-pesu on yleisnimitys erikoispesusta, jossa käytetään erilaisia pesuaineita eri menetelmillä. Yleisimmät käyttämämme pesuaineet ovat SOT1-Nokipesu, jolla tehdään tehdään ensimmäinen pesukierros ja pinnoille kertynyt jäämä saadaan pois. Toinen kierros tehdään hajunpoistopesuna ODOX merkkisellä vetyperoksidipohjaisella tehoaineella.

Työ on pitkälti käsityötä, kaikki pinnat käydään läpi sentti sentiltä. Tarvittaessa apuna käytetään imevää höyrypuhdistinta.

Mitä tarkoittaa hapettava hajunpoisto?

Kun pinnat on pesty jäämästä puhtaaksi, on hajutilanne helpottanut mutta ei vielä kokonaan poissa. Pesujen jälkeen tarvitaan vielä hapettava hajunpoistokäsittely joka tehdään otsonoinnilla, kuivasavukäsittelyllä tai näiden kahden käsittelyn kombinaatiolla.

Menetelmässä hajun aiheuttaja, kuten tupakan tai savun pinnoille muodostamat yhdisteet, eliminoidaan tuhoamalla yhdiste hapettamalla. Menetelmää käytetään kun muut tavanomaiset hajunpoistokeinot (siivous, tuuletus) eivät riitä.

 • Kummassakin menetelmässä hajunpoiston periaate on sama (hapetus) mutta vetyperoksidi aerosolina tunkeutuu paremmin pintamateriaalin huokosiin. Kumpikaan menetelmä ei jätä pinnoille terveydelle haitallisia kemikaalijäämiä.

Milloin riittää pelkkä otsonointi tai kuivasavukäsittely?

Monissa tapauksissa tupakointi asunnossa on ollut vain väliaikaista tai sitä on harrastettu maltillisesti esimerkiksi parvekkeella. Tärkeää on tarkastella ensin pintojen puhtaus. Jos jäämää ei ole pinnoille kertynyt, voi pelkkä tehokas otsonointi tai kuivasavukäsittely vetyperoksidilla riittää.

Miten arvioida tuleeko tupakoitu asunto lisäksi vielä pintaremontoida?

Vuosien tai vuosikymmenten aikana kerääntyneet terva ja nikotiinijäämät aiheuttavat pinnoille pysyviä pinttymiä, joiden eliminoimiseksi on tehtävä kaikki käytettävissä olevat keinot. Jos siis pinnoille on ehtinyt muodostua värimuutoksia (kellastumaa/rusehtumaa), täytyy pinnat vielä tupakkapesun ja hajunpoiston jälkeen maalata tai tapetoida. Pitkään tupakoiduissa kohteissa tarvitaan kaikki tehtävissä olevat toimet, jotta asunnosta on mahdollista saada raikas.

Paljon tupakoidussa kohteessa, mistä tietää kuinka laajamittainen urakka on edessä?

Tupakanhajun poistoon liittyvää urakkaa arvioitaessa on hyvä selvittää tupakointihistoria eli tupakoinnin määrä, kesto, tapa ja mitä on poltettu. Tämän lisäksi myös pintojen silmämääräinen tarkastelu on tärkeää tehdä. Pinnalle kertyneen jäämän määrää kannattaa myös testata hankaamalla sienellä ja pesuaineella pieneltä alueelta.

Haastavia tilanteita aiheuttaa myös jo aiemmin tehdyt pintaremontit. Jos asunto on tunkkainen ja tupakan hajuinen, mutta pinnat näyttävät puhtailta, voi tilanne olla se että pintaremontti on tehty puutteellisin pohjatöin. Jos tupakan jäämän/hajun päälle maalaa, hajut tulevat läpi jossakin vaiheessa.

Arvioista, historiasta ja merkeistä huolimatta tarkkoja arvioita ei välttämättä voida tehdä. Arvioissa kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan hajunpoistoon perehtynyttä ammattilaista.

Kysy hajunpoistoa palveluna: 045 671 1100

Ostamassa tai remontoimassa tupakoitua asuntoa?

Miten arvioida tupakan aiheuttaman haitan vaativuutta ja haitan poistoon tarvittavia toimia?

 • Meille tulee usein asiakastilanteita, jossa asiakas on harkitsemassa ostoa tai jo ostanut "hiukan tupakoidun" asunnon, mutta hajuhaitta osoittautuukin arvioitua huomattavasti haasteellisemmaksi.
 • Haitan arvioiminen asuntonäytössä on monesti haasteellista, osittain myös sen takia että ennen näyttöä asunnot usein tuuletetaan huolellisesti ja pidetään viileänä, jolloin hajuhaitat eivät tule esiin.

Vältä ikävät yllätykset

Tupakan aiheuttamaa haittaa arvioitaessa on hyvä pyrkiä selvittämään miten pitkään tilassa on tupakoitu ja millä tavalla. Tupakointiaika määrittää haitan pinttyneisyysasteen ja tupakointi tavat miten voimakas hajuhaitta on kyseessä. Haitan vaativuuteen vaikuttaa merkittävästi tupakoinnin määrä ja tapa, eli kuinka paljon, miten pitkään ja milla tavalla on tupakoitu. Esimerkiksi vapaasti sisällä, vain liesituulettimen alla vai tuuletusparvekkeella.

Nämä kaikki vaikuttavat siihen miten vaativa toimenpide hajun poistaminen kokonaisuudessaan tulee olemaan.

Tarkka arvio ei aina mahdollista

Aina yllämainittuja seikkoja ei ole mahdollista arvioida tarkasti. Tupakoinnin aiheuttamaa haastetta voidaan kuitenkin tarkastella myös aistinvaraisesti tekemällä hajuhaitan ensiarviointi sekä jonkin aikaa tilassa olon jälkeen tarkastella tarttuuko haju vaatteisiin. Silmin voidaan havaita onko pinnoilla nähtävissä tupakan aiheuttamia tummentumia / kellastumia. Pestäviä pintoja (kuten keittiökaapiston ovia) voi testiksi pieneltä alueelta hangata sienellä ja emäksisellä pesuaineella, jolloin nähdään irtoaako tummaa tupakoinnin jättämää likaa ja kirkastuuko väritys.

Hajuhaitan ensiarviointi asuntonäytössä.

 • Hajun aistinvarainen arvio on tehtävä ensimmäisen minuutin aikana, tämän jälkeen nenä alkaa tottumaan
 • Asunnon tulisi olla tuulettamaton ja normaalissa asumislämmössä

Tupakan tummentama pistorasia.Tupakan tummentama pistorasia.

 • Tarkastele erityisesti ovien karmit, listat ja pistorasiat/valokytkimet. Nämä useimmiten kellastuvat ensimmäisenä.
 • Tarkastele myös maalatut seinäpinnat. Tupakointi aiheuttaa usein niin tasaisen kellastuman, että maalipinnan oletetaan olevan väriltään beige, mutta osoittautuukin tupakan kellastuttamaksi ja alunperin valkoiseksi maalipinnaksi.
 • Huomioi asuntonäytöissä onko asunto juuri tuuletettu ja mahdollisesti myös viileä, tai onko ikkunaa parhaillaan avoinna. Näiden toimien taustalla voi olla yritys hetkellisesti minimoida hajuhaittaa.

 

Kun lasket remontille budjettia

Käytä mahdollisuuksien mukaan aina ammattilaista ja mieti kuinka paljon pystyt tekemään itse. Arvioi / pyydä tarjous erikseen asunnon:

 • purkutoimille
 • tupakkapesulle ja hajunpoistotoimille
 • pinteremontille
 • uusille kalusteille

Huomio että pintaremontissa on käytettävä kalliita sulkumaaleja, ja huomioi että todennäköisesti myös lattiamateriaali tulee uusia. Muista selvittää myös asbestin mahdollisuus, mikäli purkutyöt täytyy tehdä asbestityönä, on sillä myös oma hintalappunsa.