Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Nyt maksuvaihtoehtoina myös lasku ja osamaksu. Lue lisää!

Yhteydenottolomake

 • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
 • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Tupakan hajun poisto - otsonointi tai kuivasavukäsittelyt

Tupakan hajut ja savuvahingot ovat haasteellisia poistettavia. Jo melko lyhytaikainenkin tupakointi tai savuvahinko sisätiloissa aiheuttaa pintoihin kiinnittyvän haitan, jonka poistamiseen tarvitaan hapettava hajunpoistomenetelmä.

Hajuhaitan poistaminen

Hetkellisen tupakoinnin tai lievän savuvahinkon (kuten takan aiheuttamat) aiheuttamat hajuhaitat saattavat poistua tehokkaalla tuulettamisella. Tuulettamisessa kannattaa hyödyntää rakennuspuhaltimia, 1-3 vuorokauden tuuletus auttaa mikäli savun/tervan aiheuttamat yhdisteet eivät ole ehtineet pinttyä pintoihin ja irtaimeen (esim. lyhytaikainen tupakointi). Mikäli tuuletus ei poista hajua, tarvitaan hapettava hajunpoisto.

Hapettava hajunpoisto

Menetelmässä hajun aiheuttaja kuten tupakan tai savun jättämä yhdiste, eliminoidaan tuhoamalla yhdiste hapettamalla. Menetelmää käytetään kun muut tavanomaiset hajunpoisto keinot (siivous, tuuletus) eivät riitä. Toimenpiteessä haitta eli hajumolekylit ja -yhdisteet eliminoidaan pysyvästi joko otsonilla tai kuivasavukäsittelyllä.

Otsonointi tai vetyperoksidipohjainen kuivasavu

Otsonointi on yleisin tupakan hajun poistomenetelmä. Jos hajuhaitta on pinttynyt tai hajulle altistunut materiaali/pinnat ovat huokoista (esim. käsitelemätön puu/betonipinta), on vetyperoksidipohjainen kuivasavu parempi vaihtoehto. Vaativimmassa tilanteissa käytetään sekä otsonointia että kuivasavua.

Kummassakin menetelmässä hajunpoiston periaate on sama (hapetus) eikä kumpikaan menetelmä jätä kemikaalijäämiä.

Tarvitaanko muita toimenpiteitä hajun poistamiseksi?

Pitkään tupakoiduissa kohteissa tarvitaan lisäksi pintojen pesua sekä pintaremonttia. Vuosien tai vuosikymmenten aikana kerääntyneet terva ja nikotiinijäämät aiheuttavat pinnoille pysyviä pinttymiä, joiden eliminoimiseksi saatetaan tarvita kaikki käytettävissä olevat keinot. Keinot ovat:

 • Purettavien pintojen/kalusteiden/listojen/tapettien purku
 • Pesua kestävien pintojen pesu
 • Hapettavat hajunpoistot (otsoni ja kuivasavu)
 • Pintaremontti ja uudet kalusteet

Paljon tupakoidussa kohteessa, mistä tietää kuinka laajamittainen urakka on edessä?

Tupakan hajun poistoon liittyvää urakkaa arvioitaessa on tärkeää tietää tupakointihistoria eli tupakoinnin määrä, kesto, tapa ja mitä on poltettu. Tämän lisäksi myös pintojen silmämääräinen tarkastelu on tärkeää tehdä. Arvioista, historiasta ja merkeistä huolimatta tarkkoja arvioita ei välttämättä voida tehdä. Usein tilanteen laajuus ja mittavuus selviää vasta töiden alettua.

Monesti työ alkaa pintojen purulla ja pesulla sekä hapettavilla hajunpoistoilla, tämän jälkeen on mahdollista tarkastella kuinka laajamittaista remonttia kohde lisäksi tarvitsee.

Huom! Paljon ja pitkään tupakoiduissa asunnoissa piilee aina riskinsä sen suhteen tuleeko asunnosta enää täysin raikas mittavankaan pintaremontin jälkeen. Nämä riskit kannattaa huomioida etenkin jos on ostamassa tupakoitua asuntoa.

Kysy hajunpoistoa palveluna: Hinnat alk. 267(1h+k)

Ostamassa tai remontoimassa tupakoitua asuntoa?

Iso tupakka remontti. Ensin pintojen purku --> tehokas otsonointi --> uutta pintaa.Iso tupakka remontti. Ensin pintojen purku --> tehokas otsonointi --> uutta pintaa.Miten arvioida tupakan aiheuttaman haitan vaativuutta ja haitan poistoon tarvittavia toimia?

Meille tulee usein asiakastilanteita, jossa on ostettu "hiukan tupakoitu" asunto, mutta hajuhaitta osoittautuukin arvioitua huomattavasti haasteellisemmaksi.

Haitan arvioiminen asuntonäytössä voi joskus olla haasteellista, osittain myös sen takia että ennen näyttöä asunnot usein tuuletetaan huolellisesti.

Vältä ikävät yllätykset

Tupakan aiheuttamaa haittaa arvioitaessa on hyvä pyrkiä selvittämään miten pitkään tilassa on tupakoitu ja millä tavalla. Tupakointiaika määrittää haitan pinttyneisyysasteen ja tupakointi tavat miten voimakas hajuhaitta on kyseessä. Haitan vaativuuteen vaikuttaa merkittävästi se kuinka paljon päivittäin on tupakoitu sekä miten, eli esimerkiksi vapaasti sisällä, liesituulettimen alla vai tuuletusparvekkeella.

Nämä kaikki vaikuttavat siihen miten vaativa toimenpide hajun poistaminen tulee olemaan.

Arvio ei aina mahdollista

Aina yllämainittuja seikkoja ei ole mahdollista arvioida tai tietää. Tupakoinnin aiheuttamaa haastetta voidaan kuitenkin tarkastella myös aistinvaraisesti mm. havainnoimalla heti ulkoa sisälle tullessa miten voimakkaana haju koetaan, sekä jonkin aikaa tilassa olon jälkeen tarkastella tarttuuko haju vaatteisiin. Silmin voidaan havaita onko pinnoilla nähtävissä tupakan aiheuttamia tummentumia / kellastumia. Pestäviä pintoja (kuten keittiökaapiston ovia) voi testiksi pieneltä alueelta hangata sienellä ja emäksisellä pesuaineella, jolloin nähdään irtoaako tummaa tupakoinnin jättämää likaa ja kirkastuuko väritys.
Tupakan tummentama pistorasia.Tupakan tummentama pistorasia.

 • Tarkastele erityisesti ovien karmit, listat ja pistorasiat/valokytkimet. Nämä useimmiten kellastuvat ensimmäisenä.
 • Tarkastele myös maalatut seinäpinnat. Tupakointi aiheuttaa usein niin tasaisen kellastuman, että maalipinnan oletetaan olevan väriltään beige, mutta osoittautuukin tupakan kellastuttamaksi ja alunperin valkoiseksi maalipinnaksi.
 • Huomioi asuntonäytöissä onko asunto juuri tuuletettu ja mahdollisesti myös viileä, tai onko ikkunaa parhaillaa avoinna. Näiden toimien taustalla voi olla hajuhaittojen hetkellinen minimointi.

Mikäli edellä mainittuja silmin havaittavia värimuutoksia on nähtävissä, on kyseessä silloin tupakan aiheuttama haitta, jonka poistamiseen tarvitaan tehokas hapettava hajunpoisto sekä pintaremonttia tummentuneilta osin.

Jos pinnat ovat kauttaaltaan tupakan tummentamat, on edessä laajamittainen kaikkien pintojen saneeraus.

 Tupakan hajun poiston työjärjestys

    Lievä hajuhaitta ja lisäksi vähäisesti tummentumaa

 1. Hapettava hajunpoisto (Otsonointi / kuivasavu)
 2. Paikallisten tummentumien korjaus (pesu / maalaus / materiaalin vaihto)

    Vaativa hajuhaitta ja selvästi tummentuneet pinnat

 1. Purku (kaikki purettavat, vanhat pinnat, kaapit, listat ym.)
 2. Pesu (pesua kestävät pinnat, ovet, kaapit)
 3. Hapettava hajunpoisto (otsonointi tai kuivasavu)
 4. Sulkumaalaus (myös katto)
 5. Lattian uusiminen (muovimatot harvoin pelastettavissa)

Muistettavaa

Tupakan hajun poistamisesta haastavaa tekee sen ominaisuus kiinnittyä tiukasti materiaaliin sekä kyky levitä ilmateitse laajalle alueelle. Lyhytaikaisenkin polttamisen jälkeen haju on tarttuneena laajasti pintoihin, seiniin, kattoon, kaapistoihin, listoihin, ikkunanpuitteisiin sekä myös asunnon irtaimeen ja vaatteisiin.

Hinnasto

LISÄTIETOJA ASIAKASPALVELUSTAMME: 045 671 1100

Kysy hajunpoistoa palveluna: Hinnat alk. 267(1h+k)