Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

KYSY DESINFIOIVAA HAJUNPOISTOA MÖKILLESI

045 671 1100

Nyt maksuvaihtoehtoina myös lasku ja osamaksu. Lue lisää!

Yhteydenottolomake

  • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
  • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Kesämökin desinfioiva hajunpoisto: Otsonointi tai kuivasavukäsittely

"Mummon mökin tuoksu" on monille kesämökin omistajalle tuttu, mutta ei aina niin tervetullut tuoksu. Tunkkainen haju tarttuu helposti vaatteisiin ja vaikuttaa yleiseen viihtyisyyteen. Hajuhaitta voi olla myös terveyshaitta, etenkin jos kärsii allergioista tai hengitystievaivoista.

Kesämökkien haasteena ovat suomen olosuhteet. Talven kylmyys ja kosteus yhdessä riittämättömän ilmanvaihdon kanssa synnyttävät vuosien saatossa huomaamatta tunkkaisuuden, jonka poistamiseen ei kotikonstit riitä.

Tunkkaisuus havaitaan hajuhaittana, ummehtuneena sisäilmana tai "kesämökin tuoksuna". Haju huomataan usein ensimmäisen kerran siinä vaiheessa kun hajun havaitaan tarttuneen mökillä käynnin jälkeen vaatteisiin.

Tunkkaisuuden poistamiseen ei riitä pelkästään siivous, tuuletus ja tekstiilien pesu, haitta tulee poistaa hapettavalla hajunpoistolla, joko desinfioivalla otsonoinnilla tai kuivasavumenetelmällä.

Hajun poisto kesämökistä otsonoinnilla tai kuivasavulla

  • Hapettava hajunpoisto tuhoaa hajuhaitan lisäksi myös hajun aiheuttajat, eli sisäilmassa luontaisesti olosuhteiden takia lisääntyneen itiöperäisen toiminnan.
  • Myös irtaimisto on puhdistettavissa homeenhajuista samalla mökin käsittelykerralla. Kalusteet, käyttötavarat, vaatteet ja ohuet kankaat ovat käsiteltävissä.
  • Hajunpoistomenetelminä joko desinfioiva otsonikäsittely tai kuivasavumenetelmä.

 

ALLA MAHDOLLISIA SYITÄ TUNKKAISEEN SISÄILMAAN

 1. Ilmanvaihdon puutteet

Ilmanvaihdon puutteet yhdessä talven kylmyyden ja kosteuden kanssa ovat yleisin syy kesämökin tunkkaiselle sisäilmalle. Vuosien saatossa tilanne johtaa ilmassa luonnostaan olevien homeitiöiden lisääntymiseen, aiheuttaen lopulta tunkkaisen sisäilman ja homeisuuden, joka on tarttuneena myös irtaimeen ja pinnoille.

      --> toimenpiteet

        Tämä on periaatteessa paras tilanne, koska tunkkainen haju ja hajun         aiheuttavat itiöt saadaan poistettua desinfioivalla hajunpoistokäsittelyllä.         Yleisesti käytetään joko voimakasta otsonointia tai kuivasavukäsittelyä,         vaikeissa ja pinttyneissä tapauksissa tulee tehdä molemmat.

 


2. Rakenteelliset vauriot

Kosteus, home, mikrobit, sienet. Rakenteelliset syyt kannattaa aina kartoittaa ennen hajunpoistokäsittelyä. Rakenteet kannattaa tutkia mahdollisten kosteusvaurioiden varalta sekä pyrkiä tunnistamaan paikka josta tunkkainen haju on peräisin.

     --> toimenpiteet

        Mikäli rakennevaurioita löydetään, ne korjataan, kuivataan ja         hajunlähteet poistetaan. Korjausten jälkeen tehdään desinfioivat käsittelyt         hajujen ja haittojen poistamiseksi. Mikäli viitteitä rakenteellisiin         vaurioihin ei ole löydettävissä, eikä hajun lähde ole paikannettavissa,         voidaan aloittaa hajunpoistotoimet.

 


 3. Rakenteiden kyllästeaineet

Homeen kaltainen hajuhaitta voi olla peräisin myös vanhojen rakenteiden kyllästeaineista. Suomessa käytettiin kloorifenolipohjaisia puunsuoja-aineita 1930-1980-luvuilla estämään mm. lahoamista, sinistymistä, tuholaisia ja hometta. Ajan saatossa, rakenteiden ikääntyessä, nämä kyllästeaineet saattavat alkaa haisemaan tunkkaiselta. Haju on vaikeasti erotettavissa homeen hajusta.

       --> toimenpiteet

        Tämä tilanne on haastava, koska vanhoja kyllästeitä ei saa rakenteista         poistettua ja kyllästettyjen rakenteiden korvaaminen uudella on usein         liian iso urakka. Näissä tilanteissa pyritään poistamaan/taittamaan         hajuhaittaa niin paljon kun mahdollista (kuivasavu+otsonointi) sekä         lisäksi tulee panostaa ilmanvaihdon kohentamiseen, jonka avulla         rakenteista tulevaa hajuhaittaa pyritään hallitsemaan eli pitämään         aisoissa.

Ilmanvaihdon parannus kesämökeille ja rintamamiestaloille

Kun hajut on poistettu ja jos hajuhaitan taustalla on ollut ilmanvaihdolliset syyt, on hyvä vielä varmistaa riittävä ilman vaihtuvuus jatkossa. Hajunpoistopalvelun lisäksi teemme kesämökeille sekä rintamamiestaloihin ilmanvaihdon perusparannuksia. Otsonointien yhteydessä meiltä saa ilmaisen ilmanvaihdonkartoituksen.

  • Kuvassa esimerkki mobairin helposta ja edullisesta korvausilmaratkaisusta. Käytämme mökeillä mm. Mobairin korvausilmaratkaisuja.

RAKENTEELLISET KOSTEUS JA HOMEVAURIOT

Hajuhaittojen taustalla voi olla myös rakenteellisia ongelmia, joita voi syntyä esimerkiksi rakenteisiin päässeestä kosteudesta, alapohjan puutteellisesta tuuletuksesta tai vesikaton vuodoista. Jos rakenteellisia ongelmia on todettu, ne tulee korjata ennen hajunpoistokäsittelyjä tai jos on epäilyä rakenteellisten ongelmien mahdollisuudesta, kannattaa ensin tutkia.

  • Aina hajun aiheuttajaa ei tunnisteta tutkimuksista huolimatta, silloin voidaan tehdä otsonoinnilla ns. hajujen nollaus, jonka jälkeen on mahdollista aistinvaraisesti paikantaa ne kohdat tai aluee, joista hajuhaittaa huomataan tulevan.