Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 Yhteydenotto

  • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
  • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Kesämökin hajunpoisto

Otsonointi tai kuivasavukäsittely

"Mummon mökin tuoksu" on monelle kesämökin omistajalle tuttu, mutta ei aina niin tervetullut tuoksu. Tunkkainen haju tarttuu helposti tekstiileihin ja vaikuttaa yleiseen viihtyisyyteen. Hajuhaitta voi aiheuttaa myös terveydellisiä oireita, etenkin jos kärsii allergioista tai hengitystiesairauksista.

Kesämökkien haasteena ovat suomen olosuhteet. Talven kylmyys ja kosteus yhdessä heikon ilmanvaihdon kanssa synnyttää ajan saatossa tunkkaisen sisäilman, jonka poistamiseen ei kotikonstit enää riitä.

  • Tunkkaisuus havaitaan hajuhaittana, ummehtuneena sisäilmana tai "mummonmökin tuoksuna". Monesta haju huomataan viimeistään silloin, kun mökillä käynnin jälkeen havaitaan hajun tarttuneen vaatteisiin.
  • Tunkkaisuus syntyy kun ulkona ja sisällä luontaisestikin esiintyvät homeitiöt pääsevät lisääntymään sisäilmassa. Tämä ei tarkoita että kyseessä olisi varsinainen homeongelma. Homeitiöitä on luontaisesti kaikkialla, ulkoilmassa, luonnossa ja myös sisäilmassa. Etenkin kesämökeillä olosuhteista johtuen itiöiden määrä vähitellen lisääntyy aiheuttaen lopulta tunkkaisuutena havaittavan sisäilmahaitan.

Kyse voi myös olla rakenteellisista ongelmista, siksi suosittelemme rakenteiden vuosittaista tarkastelua erityisesti vesikaton ja maaperästä mahdollisesti nousevien kosteuksien varalta.

Tunkkaisen hajuhaitan poistaminen

Sisäilmassa olevat itiöt tunkeutuvat myös pintamateriaalin mikroskooppisen pieniin huokosiin (myös irtaimessa), siksi tunkkaisen hajun poistamiseen ei enää riitä perinteiset keinot kuten siivous, tuuletus ja tekstiilien pesu. Hajuhaittaa tuottavat itiöt tulee poistaa sisäilmasta, pinnoilta ja irtaimesta hapettavalla ja desinfioivalla hajunpoistolla.

Menetelminä käytetään joko voimakasta otsonointia tai vetyperoksidiin pohjautuvaa kuivasavumenetelmää. Parhaisiin tuloksiin päästään kun tehdään sekä otsonointi että kuivasavukäsittely.

Kesämökin hajunpoisto otsonoinnilla tai kuivasavulla

Hapettava hajunpoisto tuhoaa hajun lisäksi myös hajun aiheuttajat, eli sisäilmassa ja pinnoilla luontaisesti olosuhteiden takia lisääntyneet homeitiöt. Myös irtaimisto on puhdistettavissa homeenhajuista samalla mökin käsittelykerralla. Kalusteet, käyttötavarat, vaatteet ja ohuet kankaat ovat käsiteltävissä. Paksuja pehmusteita (patjat, tyynyt) sisältävä materiaali on haaste. Irtaimelle suositellaan otsonoinnin jälkeen tehtävää perus siivous, puistelua, pintojen pyyhintää.

  • Hajunpoisto- ja desinfiointimenetelminä toimivat otsonikäsittely tai vetyperoksidiin pohjautuva kuivasavu. Käsittelyistä ei jää pintoihin tai sisäilmaan kemikaalijäämiä.

Mikäli kohteena on peruskorjauksessa oleva mökki/kiinteistö, kannattaa desinfioivat hajunpoistokäsittelyt tehdä siinä vaiheessa kun rakenteet ovat korjattu mutta vielä auki!

Soita ja kysy lisää: 045 671 1100

Kesämökkien raikastukset saatavissa laajalla alueella Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä, Päijät Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.  Kesämökkien käsittelyt tehdään 1.5 - 31.10 välisenä aikana, palvelu kannattaa tilata jo hyvissä ajoin ennen kesää, jotta ajan saa vielä ennen lomakauden alkua. 


Ilmanvaihdon parantaminen kesämökeillä

Mobair tuloilmalaite.Mobair tuloilmalaite.Yksi yleisimmistä haasteistä kesämökeillä on korvausilman puuttuminen lähes kokonaan.  Otsonoinnin jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota korvausilman saannin parantamiseen, jotta tunkkaisuus ei palaisi taas tulevina vuosina. Erityisesti talviaikaan tulee huolehtia ilman riittävästä vaihtuvuudesta jotta olosuhteiden aiheuttama kosteuskuorma pysyy aisoissa.