Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Kuivasavukäsittely kesämökille.Kuivasavukäsittely kesämökille.

Hajunpoistot ja desinfioinnit turvallisesti palveluna

Irtaimiston desinfioiva puhdistus

Asumispalveluyksikön puhdistettavaa irtainta. Ensin fyysinen puhdistus, sitten desinfiointi vetyperoksidilla ja lopuksi hajunpoisto otsonoinnilla.Asumispalveluyksikön puhdistettavaa irtainta. Ensin fyysinen puhdistus, sitten desinfiointi vetyperoksidilla ja lopuksi hajunpoisto otsonoinnilla.Muutto kontaminoituneesta tilasta puhtaisiin?

Altistunut irtain tulee puhdistaa ennen muuttoa puhtaisiin tiloihin. Iso osa irtaimesta on pelastettavissa käyttökuntoon eikä kaikkea tarvitse uusia.

Irtaimen puhdistutarpeisiin, ota yhteys meihin! Meillä on 15 vuoden kokemus altistuneen irtaimen puhdistamisesta ja pelastamisesta.

Palvelut kaikkiin tilanteisiin ja tarpeisiin, asiakkainamme mm. kuntien ja valtion virastot, seurakunnat sekä sote. 

Sisäilmaongelmaisessa kiinteistössä myös irtain altistuu erilaisille haitoille. Altistuminen on tärkeää tiedostaa kun muutetaan uusiin tai väistötiloihin. Myös kiinteistön vaurioita korjatessa, on hyvä tehdä korjaustöiden päätteeksi irtaimelle vielä viimeistelevä desinfioiva puhdistus ja tarvittaessa hajunpoisto.

Ennen toimeen ryhtymistä, on tärkeää tiedostaa ja kartoittaa irtaimesta poistettavat ja listata pelastettavat, ja sen jälkeen päättää irtaimen tyypistä ja laadusta riippuen, minkälaisella prosessilla puhdistus tehdään. Huolellisuus on tärkeää, jotta sisäilmahaittoja ei siirry irtaimen muuton mukana uusiin tiloihin.

 


 Ratkaisuna irtaimen puhdistustarpeisiin tarjoamme

 • Desinfioivan puhdistusprosessin joka sisältää fyysisen puhdistuksen, desinfioinnin ja tarvittaessa hajunpoiston
 • Asiantuntijaresurssin projektin suunnitteluun (irtaimen kartoitus, aikataulutus, puhdistus ym.)

Meiltä saa tarpeen mukaan joko pelkät puhdistukset ja tarvittaessa käyttöön myös asiantuntijaresurssin projektin suunnitteluvaiheeseen. Palvelumme skaalautuu asiakkaamme tarpeen mukaiseksi.


 

Puhdistusprosessista yleistä

Mitkä irtaimistosta on hävitettävä? Mitä ei kannata ja mitä ei voi puhdistaa? Miten irtaimen tyyppi vaikuttaa puhdistusmenetelmiin?

Yksinkertainen perussääntö on, että irtain on puhdistettavissa, jos siinä ei ole homekasvustoa tai -pilkkuja. Homeet eivät yleensä kasva irtaimessa koska siihen tarvittava kosteus puuttuu. Hajuhaitat ja ilmateitse leviävät itiöt kuitenkin tarttuvat herkästi erilaisiin pintoihin ja materiaaleihin, ja siksi puhdistamaton irtain siirtää ongelman myös uusiin puhtaisiin tiloihin.

Jos altistuneen irtaimen määrä on huomattavan suuri (mm. isot toimistokiinteistöt tai terveydenhuollon kiinteistöt), on myös puhdistusurakka kokonaisuutena mittava. Työ kannattaa silloin tehdä omaksi projektiksi.

 • Ensimmäinen työ on kartoittaa irtain ja luokitella muutamaan kategoriaan, kuten esimerkiksi poistettavat, puhdistettavat ja erityishuomioita kaipaavat artikkelit.
 • Poistettaviin listataan kaikki joita ei arvonsa puolesta kannata puhdistaa ja ne joissa on silmin nähtäviä homevaurioita tai kasvustoa. Myös kosteusvaurion kärsineet ovat pääsääntöisesti poistettavia, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
 • Tiedostetaan ja listataan myös erityishuomiota kaipaavat artikkelit ja laitteet, ja tehdään päätös näiden puhdistamiseen käytettävistä menetelmistä. Herkkää teknologiaa sisältäviä laitteita ovat mm. lääketieteelliset kuvantamislaitteet. Myös arkistomateriaaliin, joissa laillinen säilytysvelvoite, sisältyy erityisvelvoitteita ja rajoituksia puhdistusmenetelmien suhteen.

Muutamia pääkohtia irtaimen puhdistamisen prosessista

Vuodeosaston desinfioitavaa irtainta.Vuodeosaston desinfioitavaa irtainta.Vanhustenhuollon desinfioitavaa irtainta.Vanhustenhuollon desinfioitavaa irtainta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosessit ja käytännöt ovat aina asiakaskohtaisia, mutta tässä kuvattu yleisiä toimintamalleja.

 • Kun kaikki tarpeettomat ja ei puhdistettavissa olevat tavarat on karsittu, selvästi homehtunut (homepilkkuja tai pintahometta) ja kosteusvaurioitunut hävitetty, ja herkkää teknologiaa sisältävät laitteet kartoitettu, siirretään puhdistukseen valikoitunut irtain erilliseen puhdistustilaan. Samalla tehdään päätös herkän laitteiston puhdistusmenetelmistä.
 • Irtaimelle tehdään ennen muuttoa 2-vaiheinen puhdistus. Ensin fyysinen puhdistus manuaalisin menetelmin ja sen jälkeen desinfiointi hapetus tekniikalla. Pääsääntöisesti käytetään vetyperoksidiin pohjautuvia desinfiointiaineita (Alron Chemichal, Ruotsi), joiden teho on tieteellisesti tutkittu ja joista ei jää materiaaliin terveydelle haitallisia kemikaalijäämiä.
 • Manuaalinen puhdistus sisältää homeettomaksi siivous menetelmiä, eli hepa-imurointia, nihkeäpyyhintää, höyrypesua. Menetelmät ja puhdistusaineet valikoituvat materiaalin mukaan.
 • Desinfioiva puhdistus tehdään manuaalisen puhdistuksen jälkeen hapetustekniikalla (H202 / O3 / Cl).
 • Mikäli irtain kärsii lisäksi homeen hajusta, voidaan käyttää otsonointia nopeana kertakäsittelynä.

         --> Tämän jälkeen muutto uusiin tiloihin

 


Yllämainitulla prosessilla varmistetaan että irtain puhdistetaan oikeaoppisesti sekä minimoidaan riskit oireiden jatkumisesta uusissa tiloissa. Autamme mielellämme puhdistusprosessissa alusta loppuun ja tarvittaessa voimme toimia osana suunnitteluprosessia.

 • Meillä on kokemusta mittavista muuton yhteydessä tehtävistä puhdistus ja desinfiointiurakoista mm. terveydenhuollon ja asumispalveluyksiköiden osalta sekä seurakuntien muutoissa uusiin tiloihin. Haasteena näissä ovat erityisesti aikataululliset seikat, koska palvelutuotannon on pyörittävä myös puhdistusoperaation aikana. Eli tärkeässä roolissa on suunnittelu, aikataulutus, tiedottaminen eri yksiköiden välillä sekä itse puhdistus operaation toteutus niin, ettei palvelutuotanto häiriinny.
 • Teemme myös pienet erät. Pienen mittaluokan puhdistyötä ei tarvitse projektoida.

Soita ja kysy lisää tai pyydä tarjous: 045 671 1100  /  info@raikasilma.fi

 


Usein kysyttyjä kysymyksiä

Ovatko arkistomateriaalit käsiteltävissä?

 • Työterveyslaitos antaa ohjeeksi että "Mapeista ja kirjoista puhdistetaan kannet, sillä välilehtiin ei yleensä pääse merkittäviä määriä homepölyä" (TTL, homeettomaksi siivous). Eli ensin tehdään homeettomaksi siivous ja sitten desinfioiva otsonointi. HUOM! Arkistomateriaali jossa laillinen säilytysvelvoite, ei saa käsitellä hapettavasti.

Mitä tarkoittaa hapettava käsittely?

 • Hapetusreaktiossa haitta-aineet, homeitiöt ja muut mikrobit sekä hajumolekylit tuhotaan rakenteellisesti. Voimakkaasti hapettavia aineita ovat mm. kloori, otsoni ja vetyperoksidi. Erityisesti vetyperoksidin pohjalle on olemassa hyviä desinfioivia ja hajut poistavia puhdistusaineita.

Onko hapettavien aineiden käyttö turvallista?

 • Käytön aikana aineiden käyttäjän tulee suojautua kemikaalisuojin. Hapettavat aineet ovat hengitettäessä limakalvoja ärsyttävä aine. Nykyiset hapettavat aineet eivät jätä kemikaalijäämiä pinnoille, sisäilmaan tai irtaimeen, vaan aineet puoliintuvat täysin hapeksi ja vedeksi.

 

Soita ja kysy lisää tai pyydä tarjous: 045 671 1100  /  info@raikasilma.fi