Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Jos tunkkaisuus johtuu rakenteiden kosteus- tai homevauriosta,  täytyy rakennetekniset korjaukset tehdä ennen hajujenpoistoa.

Otsonointi tai vaihtoehtoisesti kuivasavukäsittely poistaa hajuhaitat ja desinfioi sekä tilat että irtaimen.

Nyt maksuvaihtoehtoina myös lasku ja osamaksu. Lue lisää!

Yhteydenottolomake

  • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
  • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Ilmanvaihdon ongelmat

Homeen hajun poisto |  Asunnot, kiinteistöt, toimistot, irtain, varastot, kellarit, saneerauskohteet

 

Sisäilman tunkkaisuus on melko yleinen haitta ja syitä sen syntymiseen on useita. Yksi yleisimmistä syistä on puutteellinen ilmanvaihto mutta taustalla voi olla myös rakenteellisia ongelmia, home- tai kostaeusvaurioita.

 

Tärkeintä on ensin kartoittaa tunkkaisuuksien syy ja korjata se, ja sen jälkeen tehdä viimeistelevä hajunpoisto ja desinfiointi jotta hajuhaitat saadaan pois pinnoilta, sisäilmasta ja irtaimesta.

Tunkkaisuuden syy on hyvä selvittää (jos mahdollista) ennen hajunpoisto käsittelyä, jotta työssä päästään mahdollisimman hyvään lopputulokseen.

Jos hajuhaitan alkuperää ei tunnisteta, voidaan otsonilla tehdä ns. hajujen nollaus, joka antaa mahdollisuuden paikantaa ongelmakohtia aistinvaraisesti.

Hajuhaittojen eliminointiin on olemassa useita menetelmiä otsonoinnista vetyperoksidipohjaisiin hajunpoistomenetelmiin. Asuintiloissa yleisin hajunpoistomenetelmä on otsonointi, saneerauskohteissa ja rakenteiden käsittelyyn kuivasavu tai ULV-menetelmä.

 

Heikko ilmanvaihto

Ilmanvaihdon puutteista johtuva sisäilman tunkkaisuus syntyy usein pikkuhiljaa vuosien tai vuosikymmenten saatossa. Syynä voi olla mm. riittämätön ilmanvaihto ja puutteellinen korvausilman saanti yhdistettynä kiinteistön luontaiseen ikääntymiseen. Ilmanvaihdon puutteista johtuvat sisäilman tunkkaisuudet saadaan poistettua tehokkaalla hapettavalla otsonikäsittelyllä, mutta jotta ongelma ei uusiudu, kannattaa ilmanvaihdon parantamiseen kiinnittää huomiota. Etenkin korvaus/tuloilman saanti on tärkeää olla riittävää (kts. kuva).

Tyypillisiä puutteellisen ilmanvaihdon asuntoja ja asuinkiinteistöjä ovat esimerkiksi 70-80 luvulla rakennetut rivitaloasunnot ja -50-60 lukujen rintamamiestalot, joissa tyypillinen ilmanvaihdollinen haaste on puutteellinen korvausilman saanti ja siitä johtuva alipaineisuus.

Liiallinen alipaineisuus johtaa korvausilman tulemiseen rakenteiden tai jopa viemäriverkoston kautta epäpuhtaana. Tilanne synnyttää sekä akuutteja hajuongelmia että pitkän ajan saatossa vähitellen syntyvää sisäilman tunkkaisuutta, joka usein huomataan siinä vaiheessa kun vaatteisiin alkaa tarttumaan tunkkaista hajua.

Sisäilman tunkkaisuuksia tavataan paljon myös kesämökeillä, joissa talven kylmyys ja kosteus yhdistettynä huonoon ilmanvaihtoon synnyttää sisäilman tunkkaisuuden.

Hinnasto

Ilmanvaihdon parannus kesämökeille ja rintamamiestaloille

Kun hajut on poistettu ja jos hajuhaitan taustalla on ollut ilmanvaihdolliset syyt, on hyvä vielä varmistaa riittävä ilman vaihtuvuus jatkossa. Hajunpoistopalvelun lisäksi teemme kesämökeille sekä rintamamiestaloihin ilmanvaihdon perusparannuksia. Otsonointien yhteydessä meiltä saa ilmaisen ilmanvaihdon kartoituksen.

  • Ilmanvaihdon perusparannus alkaa tutkimalla lähtötilanne, eli todetaan miten ilmanvaihto nyt on toteutettu --> tehdään mm. paine-eromittaukset jonka avulla todetaan ilmanvaihdon riittävyys ja korvausilman tulolähteet --> tämän jälkeen suunnitellaan tarvittavat parannustoimenpiteet.
  • Toteuttamamme kesämökkien ilmanvaihdon perusparannukset ovat hyvin kustannusedullisia. Emme käytä tuhansia euroja maksavia tuloilmakojeita vaan ideamme on tarjota kohteen käyttötarkoitus huomioiden fiksuja ja kestäviä ratkaisuja, joilla ilman vaihtuvuus taataan. Käytämme mökeillä mm. Mobairin korvausilmaratkaisuja.

Kosteus- ja homevauriot

Tunkkainen/ummehtunut hajuhaitta voi myös olla merkki kosteudesta rakenteissa. Tällöin ongelma tulee ensin paikantaa ja tehdä rakennetekniset korjaukset. Lopuksi tehokkaalla otsonoinnilla tai kuivahapettavalla hajunpoistolla (vetyperoksidi) poistetaan hajut ja desinfioidaan asuintila ja irtain.

Huom! Kosteusvauriota korjattaessa on tärkeää rajata vahingon ja haitan leviäminen osastoimalla saneerattava tila asunnon muista tiloista. Ammattitaitoinen urakoitsija tietää osastoinnin tärkeyden, mutta muista varmistaa urakoitsijalta että osastointi tehdään!