Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

ASIAKASPALVELU ark. 9-18, la 10-14

045 671 1100

info@raikasilma.fi

Rakenteeliset korjaukset, pintojen puhdistukset ja näkyvän haitan poistot on tehtävä ennen otsonointia

Otsonointi ei korjaa homeongelmaa (home/kosteus) mutta toimii rakennekorjausten jälkeen viimeistelevänä hajunpoisto- ja desinfiointimenetelmänä.

 Yhteydenotto

 • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
 • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Hajunpoisto

Menetelmät otsonointi ja kuivasavu

Hapettavaa hajunpoistomenetelmää tarvitaan vaativissa tilanteissa, joita ovat mm. savuvahingot, tupakan aiheuttamat haitat, kalman aiheuttamat hajut sekä eläimistä jääneet allergeenit ja hajuhaitat. Myös puutteellisen ilmanvaihdon tai homevaurion yhteydessä syntyneet tunkkaisuudet vaativat hapettavaa hajunpoistoa.

Ratkaisuna vaativien hajuhaittojen eliminointiin tarjoamme sekä otsonointia että vetyperoksidipohjaista kuivasavumenetelmää.

Teemme hajunpoiston yhteydessä myös erikoissiivouksia.

 

Otsonointi

OtsonointilaiteOtsonointia voidaan käyttää lähes kaikissa hajunpoisto ongelmissa. Otsonointi on tehokas apu epämiellyttävien hajujen poistoon ja voimakkaina pitoisuuksina myös desinfioi tilat ja irtaimen.

Otsonointi sopii hyvin niin kotiin kuin työpaikalle, hotelleihin, mökkeihin ja ravintoloihin.

Otsonointi soveltuu myös irtaimiston ja tilojen homepölysiivouksen yhteydessä tehtävään viimeistelevään hajunpoistoon.

 • Sisäilma- sekä hajuhaitoille altistuneelle arkistomateriaalille sekä kirjoille suosittelemme ensisijaiseksi hajunpoistomenetelmäksi vetyperoksidipohjaista kuivasavukäsittelyä. Lue lisää: Kuivasavukäsittely
 • Saneerauskohteissa rakenteiden desinfiointiin ja hajunpoistoon suositellaan vetyperoksidipohjaista kuivasavukäsittelyä. Lue lisää: Desinfiointi

 

Tehoaako otsonointi hajujen lisäksi biologiseen haittaan?

Kuvassa otsoni tuhoaa biologisen haitan, eli mikrobin, solukalvon.Kuvassa otsoni tuhoaa biologisen haitan, eli mikrobin, solukalvon.Kyllä tehoaa. Otsonin hyötyihin kuuluu voimakas hapetusominaisuus. Hapettaminen tarkoittaa sitä että pinnoilla, irtaimessa ja sisäilmassa olevat hajumolekylit sekä biologiset haitat (itiöt, mikrobit, virukset, allergeenit ym.)  tuhoutuvat fyysisesti.

Huom. Biologisen haitan hapettaminen edellyttää aina voimakasta, desinfioivaa otsonikäsittelyä, jonka takia työ kannattaa turvallisuus syistä antaa ammattilaisen tehtäväksi.

INFO: Otsonointi tuhoaa hajuhaittojen lisäksi myös muita orgaanisia haittoja, kuten homeitiöitä, mikrobeja, bakteereja ja viruksia.
 
Esimerkkejä ongelmista
 •  tupakan haju
 •  savuvahingot
 •  homeenhaju
 •  sisäilman tunkkaisuus
 •  irtaimiston tunkkaisuus
 •  ruuan käry
 •  eläinten eritteet
 •  ihmisten eritteet
 •  kalman haju
 •  allergeenit

Huom!

Biologisen haitan (kuten homeitiöiden, mikrobien ja bakteerien) eliminointi otsonilla edellyttää erittäin voimakasta otsonipitoisuutta. Tavallinen hajunpoisto otsonointi ei ole riittävä biologisen haitan poistamiseen.

Teemme erittäin voimakkaat kertaotsonoinnit turvallisesti ja tehokkaasti. Työn tehokkuus perustuu tietoon siitä miten voimakas otsonipitoisuus (PPM/m3) tarvitaan haitan poistamiseen sekä käytännön kokemukseen voimakkaiden otsonointien tuottamisesta turvallisesti.

Onko otsonointi turvallinen toimenpide?

Otsonointi tulee suorittaa aina ympäristöä vaarantamatta. Käsiteltävä tila on osastoitava kaasutiiviiksi ja tämän lisäksi on huolehdittava sekä tiedottamisesta että työn valvonnasta. Meillä Vahinkotorjunnassa otsonointityö on ohjattavissa etävalvonnastamme, jolloin riskit ovat nopeasti hallittavissa mikäli poikkeamaa havaitaan.

Otsonikaasu on hengitettynä keuhkoja ja limakalvoja ärsyttävä aine. Ammattilaisen tuottamana palveluna otsonointi on kuitenkin turvallinen eikä työtä suorittavan työntekijän ja ympäristön turvallisuus vaarannu.

Mahdolliset otsonointiin liittyvät haitat tai otsonikaasulle altistumiset aiheutuvat pääsääntöisesti toimenpiteen suorittajan kokemattomuudesta. Emme siis suosittele vuokraotsonaattoreiden käyttöä emmekä otsonoinnin suorittamista itse.

Lue lisää: Otsonoinnin turvallisuuskriteerit

Kuivasavukäsittely

Hajunpoisto ja desinfiointi kuivasavulla.Hajunpoisto ja desinfiointi kuivasavulla.Vetyperoksidipohjainen kuivasavukäsittely on hyvä vaihtoehto otsonille kun olosuhteet estävät otsonin käytön tai kun tehoaineelta edellytetään kykyä poistaa hajuhaittaa myös materiaalin huokosista.

Tälläisia tilanteita ovat mm. huokoista pintaa sisältävien rakenteiden (käsittelemätön puu/betoni) hajunpoisto käsittelyt, irtaimiston käsittelyt tai tuulettuvat, tilat joissa otsonikaasua ei voi käyttää.

Mm. kesämökeillä kuivasavukäsittely antaa usein tehokkaamman hajunpoistotuloksen kuin otsonointi. Kun hajuhaitta on voimakasta, pinttynyt tai kestänyt pitkään, voidaan tarvita sekä otsonointi että kuivasavukäsittelyt.

 

 

Miten kuivasavukäsittely toimii?

Kuivasavu toimii samalla hajunpoisto periaatteella kuin otsoni, eli tuhoaa hapettamalla hajumolekylit, yhdisteet ja hajujen aiheuttajat. Vetyperoksidia ei (kuten ei muitakaan kemikaaleja) ole hyödyllistä käyttää suoraan home/kosteusvaurioon, eli rakennekorjaukset aina ensin!

Vetyperoksidin hajuamistuotteena on happi ja vesi, joten käsittelystä ei jää kemikaalijäämiä.

Lue lisää kuivasavusta

Kuinka kauan kuivasavukäsittely työnä kestää?

Toimenpiteen kestoon vaikuttaa käsiteltävän tilan koko, poistettavan haitan voimakkuus sekä haitan laatu. Voimakkaiden hajuhaittojen ja suuren tilan ollessa kyseessä käsittely vie luonnollisesti enemmän aikaa. Myös syntyneen hajuhaitan elinkaari vaikuttaa hajunpoisto käsittelyajan pituuteen, pitkän ajan kuluessa syntyneet haitat (mm. tupakka) edellyttää pitkää käsittelyä.

 • Toimenpiteen kesto vaihtelee kohteesta ja tilanteesta riippuen 4 tunnin käsittelystä 3 vuorokauden pinttyneen haitan käsittelyyn. Toimenpiteen kesto varoaikoineen on samaa luokkaa sekä otsonoinnissa että kuivasavukäsittelyssä.

Akuuteissa vahinkotapauksissa on tärkeää olla ripeä hajuhaitan poistossa, mitä nopeammin työ haitan poistamiseksi aloitetaan, sitä vähemmän aikaa haitan poistamiseen kuluu.

 

Kuivasavukäsittelyn haitat?

Kuivasavukäsittelyn haitat ovat hyvin pienet. Kuten kaikki hapettavat hajunpoistomenetelmät (mm. otsonointi), on myös kuivasavu käytön aikana hengitettynä terveydelle haitallista. Kun työn tekee alan ammattilainen, estetään aineiden leviäminen ympäristöön ja huolehditaan riittävän pitkästä varoajasta. Oikein toteutettuna toimenpide on turvallinen sekä tekijälle itselleen että ympäristölle.

Kuivasavukäsittelyssä käytettävä tehoaine on vetyperoksidi, joka poistuu täysin muuntuen hapeksi ja vedeksi. Käsittelystä ei siis jää ilmaan, pinnoille eikä irtaimeen haitallisia kemikaalijäämiä.